Obvestilo o uporabi piškotkov
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih.

Aktualno

Slovenska ulica 33, 2000 Maribor
Telefon: 02 2281 620 E-mail: info@e-lekarna.si
Odpiralni čas: pon-pet 8.00 - 19.00 / sob 8.00-12.00


Kazalniki kakovosti

V III. poglavju Zakona o lekarniški dejavnosti (Uradni list RS, št. 85/2016, 77/2017, 73/2019) je opredeljeno področje kakovosti in varnosti v lekarniški dejavnosti.

V Lekarni pri gledališču v skladu z veljavno zakonodajo vzdržujemo in spremljamo sistem kakovosti, ki vključuje organizacijsko strukturo, postopke, procese in vire, potrebne za izvajanje lekarniške dejavnosti v skladu s standardi lekarniške dejavnosti in pravili dobre lekarniške prakse. Politiko kakovosti uporabljamo kot način vodenja v smeri nenehnega izboljševanja delovanja lekarne.

> Več o kazalnikih kakovosti si preberite tukaj.

 

DIABETIČNO STOPALO – Negujmo svoje noge

S postavitvijo diagnoze 'sladkorna bolezen', se začne izobraževanje bolnika, kar je sestavni del zdravljenja diabetesa. Bolnika poučijo o sami bolezni, navodilih za uporabo zdravil, samokontroli vsebnosti glukoze v krvi ali seču, pomenu primerne prehrane, zadostne telesne dejavnosti idr. Ob obilici novih podatkov pa ne sme zanemariti pomena ustrezne nege nog in stopal.
 
Diabetiki imajo pogosto probleme s stopali. Vzrok je okvara živcev (nevropatija), zoženje in otrditev žilne stene (ateroskleroza) in visok krvni sladkor (hiperglikemija). Zaradi okvare živcev je oslabljen občutek stopal za dotik, bolečino in temperaturo. Bolnik ne čuti, da ga tiščijo čevlji ali da mu je v čevelj zašel tujek, na primer kamenček. Težko oceni temperaturo vode za kopanje, zato se lahko opeče. Zaradi ateroskleroze je oskrba nog in stopal s krvjo slabša, slabša prekrvavitev pa pomeni zmanjšan transport kisika, hranil in antibiotikov, kar lahko povzroči odmiranje tkiva in manjšo odpornost na infekcije. Visok krvni sladkor ovira normalno celjenje ran in še posebej pri bolnikih s kroničnimi razjedami je pogost zaplet okužba.
Diabetično stopalo je resen zaplet sladkorne bolezni, skupek bolezenskih okvar na stopalu bolnika s sladkorno boleznijo, kjer lahko okvara živčevja, slaba prekrvavitev in infekcija privedejo do gangrene in amputacije. Tveganje za tovrstne zaplete povečujejo poškodbe, okužbe, neustrezna nega nog in neustrezna pedikura. Osrednje mesto zavzema preventiva; vsak posameznik lahko naredi največ za svoje noge prav sam.
 
Diabetiki morajo skrbeti, da je koža stopal čista, suha in voljna. Stopala naj bodo zavarovana z uporabo nogavic in čevljev. Vroči predmeti, na primer termoforji, grelne blazine in grelne odeje lahko opečejo noge. Ne smejo hoditi bosi, da si ne poškodujejo nog na vročem pesku, pregretih tleh okoli bazena, kamnih ali robovih pohištva. Redno si je potrebno pregledovati stopala, da se opazijo že manjše poškodbe, ki so vstopno mesto za okužbo. Ker diabetiki zaradi nevropatije sprememb ne čutijo, je smiselno, da poleg nog, vsak dan dobro pregledajo tudi nogavice, če so na njih vidni madeži izcedka ali krvavitve. Prav zato je priporočljivo, da so nogavice svetle barve.
 
Nogavice za diabetike na prvi pogled izgledajo enako kot ostale nogavice, a so izdelane na poseben način. Navaden šiv v nogavicah lahko draži in poškoduje prste diabetikov, zato morajo imeti nogavice za diabetike ploski šiv. Elastika na vrhu nogavic ne sme stiskati noge, ker je lahko cirkulacija dodatno motena. Nogavice se morajo gladko prilegati stopalom, brez gubanja. Nogavic se ne krpa, preluknjane se zamenjajo z novimi.
Glede materiala je dolgo veljajo, da sta bombaž in volna najboljša izbira. Na tržišču pa se že pojavljajo visoko kakovostni sintetični materiali, na primer CelliantTM. CelliantTM je mehkejši od bombaža, regulira potenje ter klinično dokazano pomaga ohranjati toploto nog. Pomembna lastnost materiala CelliantTM je tudi, da pospešuje prekrvavitev in s tem posledično celjenje ran.
Pri čevljih je pomembno, da si diabetiki kupijo kakovostne čevlje, ki imajo mehak zgornji del, dovolj prostora za prste, debel gumijast podplat in vložek, ki ga je mogoče odstraniti. Čevlje naj ne bodo preveliki ali pretesni in pete ne previsoke, najbolje jih je kupovati popoldan, ko so stopala že nekoliko otečena.
 
Približno 15% bolnikov s sladkorno boleznijo ima tekom bolezni razjedo na stopalu. Z upoštevanjem nasvetov medicinskega osebja lahko preprečijo hude zaplete. Priporočljivo je sedenje tako, da sta obe stopali položeni na tla in kratek sprehod vsako uro. Pedikuro lahko izvajajo izključno pedikerke, ki so dodatno strokovno usposobljene za delo z diabetiki. V primeru novonastale razjede ali druge bolezenske spremembe pa je potrebno takoj poiskati medicinsko pomoč.
 
Nogavice so na voljo tudi v naši lekarni.

> Oglejte si več v PDF